Ruim 20.000 brandweerlieden bestrijden bosbranden VS

De Verenigde Staten zetten 20.000 brandweerlieden in om honderden bosbranden in het westen van het land te bestrijden. Tot nu toe hebben de vlammen ongeveer 160.000 hectare bos in onder meer de staten Nevada, Oregon en Californië vernietigd.

Volgens diverse Amerikaanse media zijn op veel plaatsen niet genoeg blusvoertuigen en brandbestrijders beschikbaar.

In Oregon bereiden 150 mensen zich voor hun huizen te verlaten, mocht het vuur niet op tijd tegengehouden kunnen worden. Verder worden er straten afgezet en campings ontruimd. Er zijn meer dan driehonderd branden in tien westelijke staten.

Volgens een woordvoerster van een Amerikaans nationaal brandbestrijdingscentrum zijn niet veel van die branden onder controle, meldt de BBC. Bovendien komen er volgens haar dagelijks nieuwe brandhaarden bij. "Dit kan nog wel een maand of twee doorgaan. Zo lang het warm blijft, gaat het gewoon door", aldus de woordvoerster.

De weersvooruitzichten zijn slecht: er wordt heet en droog weer voorspeld, met bliksem zonder regen en temperaturen tussen de 35 en 40 graden Celcius. Het westen van de Verenigde Staten heeft een regenarme winter achter de rug, met weinig sneeuwval. Daardoor is het gevaar van bosbranden bijzonder groot geworden. Door de extreme droogte en harde wind breidt het vuur zich gemakkelijk uit.

De blikseminslagen worden grotendeels verantwoordelijk gehouden voor het uitbreken van branden. Het is echter onbekend waardoor de branden precies ontstaan. Het kan de bliksem zijn, maar ook mensen kunnen een bosbrand veroorzaken, legt de woordvoerster van het centrum uit. "Vaak weten we het gewoon niet. Ze kunnen eigenlijk overal door ontstaan."