Goedkoop robothondje op komst

Hij blaft, rent, kwispelt en geeft zelfs pootjes. Robothond i-Cybie komt naar Nederland en belooft een hype worden onder Nederlanders die wél een huisdier willen, maar geen zin hebben hem uit te laten en te voeren.

i-Cybie is niet de eerste robothond. Ongeveer een jaar geleden bracht Sony de Aibo op de markt, maar vanwege de hoge prijs van ƒ4000 rent het beestje slechts rond in de huiskamers van enkele gefortuneerde landgenoten.

De i-Cybie gaat iets meer dan ƒ650 kosten en wordt daarmee goedkoper dan de gemiddelde hond van vlees en bloed. Geen voer, geen hondenmand en geen jaarlijkse inentingen bij de dierenarts. Af en toe nieuwe batterijen en de trouwe viervoeter blijft vrolijk kwispelen.

Hoewel het hippe hondje wat uiterlijk betreft natuurlijk niet kan tippen aan een echte hond, komt zijn gedrag aardig in de richting. Door stemherkenning herkent i-Cybie de stem van zijn baasje en reageert hij op zijn door het baasje te kiezen naam. Door sensoren op het lichaam 'voelt' het futuristische beestje wanneer hij geaaid wordt.

Zestien motoren en talloze sensoren zorgen ervoor dat de cyberhond honderden verschillende bewegingen kan maken, obstakels kan ontwijken en zelfs kan zien. Nieuwe bewegingen zijn op termijn van internet op te halen. Mocht de i-Cybie overigens soortgenootjes tegenkomen, dan kan hij daarmee communiceren. Robotpuppies blijven voorlopig echter nog toekomstmuziek.

Het beestje is vanaf eind oktober te krijgen in ons land bij het bedrijf Multitrend uit Gouda. Vanwege de verwachte hype kan hij alleen via voorinschrijving besteld worden.