Israëlische leger voorziet jarenlange intifada

De gewelddadige confrontatie met de Palestijnen kan nog tot zeker 2006 duren. Tot dat jaar reiken de nieuwe 'strategische vooruitzichten' die de generale staf van de Israëlische strijdkrachten heeft opgesteld.

Ze formuleert verwachtingen voor de komende vijf jaren en probeert dan het beleid daar op af te stemmen. Het dagblad Haaretz heeft donderdag gemeld dat het leger in haar jongste vooruitzichten geen oplossing ziet komen voor het geweld in de bezette gebieden, eerder meer geweld.

Het conflict met de Palestijnen kan eventueel leiden tot een oorlog in de regio, net als de spanningen met de groepering Hezbollah, vlak over de grens in Libanon.

Arafat
De Palestijnse leider Arafat kan volgens het leger politiek hooguit een tijdelijke regeling met Israël treffen, een soort vechtpauze. Een vredesverdrag met de Palestijnen zit er voorlopig niet in. De Palestijnse president Arafat denkt bovendien dat de tijd aan zijn kant staat.

Arafats positie wordt volgens het Israëlische leger steeds slechter door de groeiende aanhang van radicale groepen. Het is daardoor mogelijk dat Arafat zijn controle over het Palestijnse bestuur geheel verliest. De generale staf spreekt hiermee Israëlische politici tegen die zeggen dat Arafat het geweld eenvoudig kan stoppen wanneer hij dat wil.

Arabische landen
Ondanks het geweld meent het leger dat "traditionele militaire dreigingen" zijn afgenomen. Ze doelt daarbij op een aanval van Arabische buurlanden. Ook wordt het voor onwaarschijnlijk gehouden dat de regimes in Irak en Iran Israël zullen aanvallen. Veranderingen van het bewind in Egypte en/of Jordanië zijn volgens de militairen evenmin een reden om voor 2006 een oorlog te verwachten.

In het kort blijft alles de komende jaren waarschijnlijk ongeveer zoals het nu is, zij het "met een geleidelijke toename van escalerende elementen, zwaardere (gewelds-)middelen, nieuwe doelwitten en meer slachtoffers".