Jeruzalem: 18 doden bij zelfmoordaanslag

SilkTie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Om 14.00 plaatselijke tijd (13.00 Ned. tijd), heeft een zelfmoordaanslag plaatsgevonden in het centrum van Jeruzalem. Door een anoniem telefoontje werd de aanslag opgeëist door de Jihad.
"De operatie is uitgevoerd met behulp van een valstrikbom in een gasfles en is bedoeld als cadeautje voor de Iraakse president Saddam Hussein", zei de opbeller. Later kwam een communiqué van de beweging binnen. Ook werd er gewaarschuwd voor meer van dergelijke aanslagen, en dan vooral in de steden van Palestina.

Kort na de aanslag had Benjamin Ben-Elieser, de Israëlische minister van Defensie, een ontmoeting met leidinggevende generaals om over vergeldingsacties te beraadslagen. Uit angst voor luchtaanvallen liet de Palestijnse Autoriteit in de middag alle openbare gebouwen ontruimen.

Bronnen bij ziekenhuizen reppen van zeker twintig doden, de Israëlische radio houdt het op achttien, de politie 'voorzichtig' op zeventien en sommige radiostations melden dat er reeds twaalf mensen zijn overleden.

De hoek Jaffo Street - King George V Street (voor de mensen die er ooit geweest zijn: het kruispunt met de zebrapaden die ook kruislings over het wegdek lopen) is een van de drukst bezochte plekken in het centrum van Jeruzalem. In deze straten lopen voornamelijk jongeren en toeristen. Dit was de plek waar de explosie plaatsvond.

SilkTie:
En dan te bedenken dat ik een kwartier voor de aanslag precies daar heb gelopen, op weg naar mijn "stam-shoarma"
... Te bizar voor woorden.


Update

Achttien doden bij aanslag in Jeruzalem waaronder 6 kinderen

Bij een zelfmoordaanslag in een druk bezocht pizza-restaurant in het centrum van Jeruzalem zijn zeker achttien mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn zeker zes kinderen. Er zijn meer dan zeventig gewonden gevallen. De aanslag werd gepleegd tijdens lunchtijd, toen het in het restaurant op z'n drukst was. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is inmiddels opgeëist door de Islamitische Jihad. De dader is volgens deze beweging een 23-jarige Palestijn.
De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft de aanslag scherp veroordeeld en riep Israël op bestandsafspraken te maken. Israël heeft Arafats oproep afgedaan als een poging represaillemaatregelen te voorkomen. De Israëlische regering is in spoedzitting bijeen om zich beraden op een antwoord op de zelfmoordaanslag.

RNW