Alcoholverbod schaadt rechten burgers

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De rechten van burgers lopen gevaar wanneer middelen als een alcoholverbod, cameratoezicht en preventief fouilleren te vaak worden ingezet. Bestuurders moeten daarom buitengewoon voorzichtig omgaan met maatregelen om overlast tegen te gaan.

Dat zeggen drie Nederlandse hoogleraren bestuurs- en strafrecht in reactie op het alcoholverbod dat vanaf vandaag geldt voor de Scheveningse boulevard. "Als deze bevoegdheden om de haverklap worden gebruikt, begeef je je op een hellend vlak. Dan gaat de overheid steeds dichter op de huid van de burger zitten. Dat brengt de privacy en vrijheid van burgers in gevaar", aldus hoogleraar bestuursrecht P. van Buuren van de Universiteit Utrecht.

Veel gemeenten verbieden het drinken van alcohol op straat om overlast tegen te gaan. Alleen het afgelopen halfjaar al stelden ten minste 11 gemeenten, waaronder Rotterdam, Schiedam, Zierikzee en Bergen op Zoom, een alcoholverbod in. Behalve van een verbod op alcohol kunnen gemeenten ook gebruikmaken van cameratoezicht of het bestuurlijk ophouden. Daarbij mogen groepen demonstranten 12 uur worden opgesloten nog voordat ze iets strafbaars hebben gedaan. Als de Eerste Kamer akkoord gaat met de wetswijziging, wordt daar binnenkort het preventief fouilleren aan toegevoegd. De politie kan dan 12 uur lang een wijk afgrendelen en bewoners fouilleren op wapenbezit, zonder dat sprake is van een concrete verdenking.

Dergelijke bevoegdheden zouden volgens de hoogleraren alleen bij hoge uitzondering mogen worden gebruikt, zoals bij het EK voetbal of een Eurotop. Hoogleraar bestuursstrafrecht L. Rogier van de Erasmus Universiteit Rotterdam: "Burgemeesters zouden niet bij elk feest of bij elke voetbalwedstrijd de binnenstad droog mogen leggen of burgers mogen laten oppakken, alleen omdat ze bang zijn voor ongeregeldheden."