Witte haaienalarm in Zuid-Italië

BAZZA had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op verschillende plekken langs de kust Zuid-Italië is sinds gisteren een haaienalarm van kracht. Badgasten bij Taranto zagen een twee en een half meter lang exemplaar en waarschuwden de autoriteiten. Kort daarvoor hadden bij Ancona aan de Adriatische kust twee vissers, een vader en zijn zoon, al melding gemaakt van een aanval door een zes meter lange witte haai.

Het beest was waarschijnlijk afgekomen op hun vangst, een grote tonijn die zij achter hun boot aan sleepten. Het beest viel de boot aan. Pas nadat de vissers het dier eindeloos op zijn kop hadden geslagen staakte het dier zijn aanval en verdween.

Volgens recent zoölogisch onderzoek van Engelse wetenschappers is de Adriatische kust net als de Siciliaanse wateren een plek waar de grote witte haai zich zeer op zijn gemak voelt. Maar ook in de wateren rond Malta en voor de gehele Tunesische kust is er "voedsel in overvloed" en planten ze zich "uitbundig voort".

Volgens dezelfde wetenschappers zijn er tot nu toe bij twee gevangen haaien in Italiaanse wateren de stoffelijke resten aangetroffen van "duidelijk identificeerbare menselijke resten".

De grote witte haai (Carcharodon carcharias) varieert in de Middellandse Zee in lengte van 1.35 meter tot ruim 7 meter. De gemiddelde lengte bedraagt iets meer dan 4 meter.

Vorig jaar werden wereldwijd 79 mensen door deze soort aangevallen, het hoogste aantal ooit. In tien gevallen kwam het slachtoffer om het leven. Het vaakst sloegen ze toe voor de kust van Florida.