Vertaling geblaf naar menselijke taal

AReLaXeD had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Japanse onderzoekers beweren een apparaatje te hebben uitgevonden dat hondengeblaf vertaalt naar menselijke emoties. Hondenbezitters kunnen op deze manier begrijpen hoe hun huisdier in zijn vel zit. Dit meldt de Britse nieuwszender BBC woensdag.

Volgens speelgoedfabrikant Takara kan de uitvinding het onbegrijpelijk grommen en blaffen van honden vertalen naar menselijke emoties. Het apparaatje onderscheidt zes verschillende emoties bij honden: frustratie, paniek, enthousiasme, geluk, verdriet en verlangen.

De uitvinding draagt de naam Bow-lingual en bestaat uit een klein microfoontje dat aan de halsband van de hond is bevestigd. Het instrument 'leest' de taal van de hond door het geblaf te vergelijken met een serie voorgeprogrammeerde golfpatronen. De emoties van het huisdier verschijnen vervolgens bij de eigenaar op een beeldschermpje.

Leuke dag

De Bow-lingual interpreteert de gemoedstoestand van de viervoeter door gebruik te maken van plaatjes en zinnen, zoals "Dit kan ik niet uitstaan", "Ik verveel me dood" en "Ik ben zo eenzaam, speel nog wat met me." Ook concludeert het apparaatje aan het eind van de dag of het huisdier een zware, fijne of extreem leuke dag heeft gehad.

Takara wil de uitvinding zo aanpassen dat hondeneigenaars die van huis zijn elk moment op hun display kunnen zien hoe hun huisdier zich voelt. De Bow-lingual komt in februari op de markt en gaat 12.800 yen (260 gulden) kosten.