Troy Douglas woedend op KNAU

Sprinter Troy Douglas heeft zijn laatste wereldkampioenschap afgesloten in de kwartfinale van de 200 meter. Met zijn beste seizoenprestatie van 20,54 werd hij vijfde. Alleen de eerste vier van de vier kwartfinales plaatsten zich voor de halve eindstrijd.

Na zijn uitschakeling ontlaadde zich bij de voormalige Bermudees lang opgekropte spanning in uitbarstingen over zijn toekomst en over de ongelijkheid waarmee positieve tests op nandrolon in de atletiek en de voetbalsport behandeld worden.

Stoppen

Douglas twijfelt ernstig of hij zijn lange atletiekcarrière (dertien jaar geleden stond hij bij de Olympische Spelen in Seoul al in de halve finale van de 200 meter) wel moet voortzetten. "Als ik na dit WK geen extra steun krijg, dan stop ik", aldus de sprinter die de afgelopen jaren vrijwel zonder inkomsten zat.

Startverbod

De KNAU sprak hem vorig jaar vrij na een positieve test op het omstreden middel nandrolon, maar de internationale atletiekfederatie bleef de hoorzitting van Douglas zo lang uitstellen dat hij een startverbod twee jaar lang (de maximale duur van een schorsing) moest uitzitten.

"Terwijl iedereen weet dat internationale wedstrijden voor mij belangrijk zijn, moest ik in een maand alles terug zien te krijgen. Ik klaag niet, maar het is gewoon een feit. Die andere jongens lopen het hele jaar al tegen elkaar en die staan morgen op de 200 meter wel allemaal in de halve finale."

Zonder Douglas, geen atletiek

Volgens Douglas heeft hij zich met zijn vijf races in Edmonton voldoende bewezen: "Ik haal hier met mijn beperkte voorbereiding nota bene de halve finale van de WK 100 meter, ik sta hier in de kwartfinale en ik loop twee beste seizoentijden. En dat met nauwelijks steun. Wat moet ik nog meer doen dan, er is toch niemand beter?

"Shit! Zonder Troy Douglas is de Nederlandse atletiek niks. Maar ik maak me geen zorgen Als ik geen steun krijg, dan stop ik gewoon met lopen. Want zo gaat het niet langer, dan ga ik gewoon werken."

Geen respect

Voor het eerst liet Douglas zich ook uit over de beperkte straf van de voetballer Frank de Boer, die na een positieve test op hetzelfde nandrolon door de Europese voetbalbond maar voor een paar maanden werd geschorst. "Bullshit", vindt de Hagenaar dat. "Dat heeft me veel, heel veel pijn gedaan. Het is een absolute schande. Er is totaal geen respect voor de sporter."

Hij vervolgt: "Ik heb iedereen gevraagd om steun, om tests. Het NOC, iedereen. Maar als je 2 miljoen hebt, dan kom je er met een paar maanden vanaf. Wat moet een jonge sporter daar nu van vinden, dat je meer kans hebt soms als je meer geld hebt? Die fucking miljonairs van het voetballen. Moet je kijken, ze moeten zich nog kwalificeren voor het WK. En waar sta ik nu? Op het WK, inderdaad. Het is te belachelijk voor woorden."

Hoofdcoach Verlooy

In Edmonton bleek dat er in ieder geval uit één hoek steun valt te verwachten voor Douglas. Hoofdcoach Peter Verlooy van de KNAU garandeerde dat de atletiekunie voor haar topsprinter van het WK op zoek gaat naar geld.

"We hebben Troy vertrouwen gegeven door hem hier naartoe te sturen", aldus Verlooy. "Meteen nadat ik ben aangetreden is hij ook teruggekomen in de A-selectie van de KNAU. Dat heeft hij in Edmonton allemaal waargemaakt."

Waar het geld voor Douglas vandaan moet komen, wist Verlooy in Edmonton nog niet te melden. De eigen A-selectie van de atletiekunie levert op jaarbasis niet meer dan 4800 gulden op. Voor de A-categorie van NOCNSF komen alleen sporters in aanmerking die in hun discipline bij de top-8 van de wereld horen.

De tonnen die de KNAU recent van NOCNSF kreeg voor de nieuwe topsportplannen zijn allemaal geld voor specifieke doelen en atleten waar Douglas niet direct onder valt.

"Maar ook als Troy op zijn 38e misschien niet meer voor Athene 2004 gaat maar voor het EK 2002 of misschien nog wel andere EK's en WK's, dan is dat nog steeds onze verantwoordelijkheid."