Vaticaan eist scheiding

Paus Johannes Paulus II heeft gisteren de Zambiaanse aartsbisschop Emmanuel Milingo (71) ontvangen, die hij dreigt te excommuniceren als deze niet voor 20 augustus is gescheiden van zijn vrouw, celibatair blijft en trouw aan hem belooft.

Volgens het Vaticaan was de ontmoeting "het begin van een dialoog die hopelijk leidt tot positieve ontwikkelingen." Milingo zelf gaf geen commentaar. De controversiële aartsbisschop trouwde 27 mei dit jaar met de Maria Sung (43), die de leider van de Moonsekte voor hem had uitgezocht. Het groepshuwelijk er waren nog 59 andere paren werd door Moon gesloten in een New Yorks hotel.

Milingo is altijd een kleurrijk figuur geweest binnen de katholieke kerk. In de Zambiaanse hoofdstad Lusaka hield de aartsbisschop, die in 1969 was aangetreden, tot ontzetting van Rome gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen.

In 1983 werd hij door het Vaticaan op het matje geroepen. Hij kwam er zonder kleerscheuren af en moest in Rome blijven als functionaris van de pauselijke raad. Buiten de kerkgebouwen ging hij door met gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen. In 1999 verloor Milingo zijn functie bij de raad.