Heteren in diepe rouw na tunnelramp

De afschuwelijke dood in de Oostenrijkse Gleinalm-tunnel van de industrieel ontwerper Hanno Jager (45), zijn vrouw Marion (46) en hun dochters Karin (8), Elke (11) en Sylke (15) heeft gisteren hun Gelderse woonplaats Heteren in diepe rouw gedompeld. Dat de 10-jarige dochter Ymke als enig gezinslid met derdegraads brandwonden over zeventig procent van haar lichaam de autobotsing overleefde, bracht bij de dorpsgenoten extra vertwijfelde reacties teweeg.

Ruim veertien dagen geleden trok de in de Dorpsstraat wonende familie er met de auto op uit. Het plan was een doe-vakantie, waarbij onder meer Hongarije en Oostenrijk zouden worden bezocht. De terugkomst was uiterlijk voor komende zaterdag gepland, omdat de kinderen volgende week weer naar school moesten.

Halverwege de 8,3 kilometer lange tunnel bij Graz sloeg het noodlot echter toe. De Renault stationcar van het gezin Jager werd maandagmiddag frontaal geramd door de waarschijnlijk op de verkeerde weghelft rijdende 40-jarige automobilist Karl Heinz B. uit Graz. Beide auto's veranderden op slag in een laaiende vlammenzee. Ymke Jager werd met brandende kleren naar buiten geslingerd en gisteren in kritieke toestand met een zogeheten ambulancevliegtuig naar een Nederlands ziekenhuis overgebracht.

Buurvrouw Willemsen, die tijdens de vakantie op het huis van het gezin Jager zou letten, is helemaal door emoties overmand. Zij is niet in staat om haar gevoelens te uiten. Aan de andere kant van de straat valt de 15-jarige Gabi Janssen haar vader huilend in de armen. Gabi en de zo tragisch omgekomen Sylke waren dikke vriendinnen. "We zaten samen ook in dezelfde klas", snikt de scholiere.

Burgemeester mevr. E. Tuijman heeft de onheilstijding als een schok ervaren. "Zo'n intrieste boodschap gaat je natuurlijk niet in de kouwe kleren zitten", zegt ze.

De GGD heeft inmiddels met de schooldirecties van de slachtoffertjes contact opgenomen. Via een duidelijk uitgestippeld plan staan deskundige hulpverleners en onderwijzers volgende week paraat om de medeleerlingen op te vangen.

De Oostenrijkse officier van justitie Peter Hödl maakte gisteren op een persconferentie bekend dat de autobestuurder Karl Heinz B. op basis van dood door schuld strafrechtelijk wordt vervolgd. De zwaargewonde man heeft verklaard dat het 'goed mogelijk' was dat hij over de middenstreep was gereden omdat zijn twee op de achterbank zittende dochters hem afleidden. Deze kinderen liepen ook ernstige verwondingen op, maar verkeren buiten levensgevaar.

zie ook Nederlanders omgekomen in tunnel Oostenrijk