VNG wil landelijk telecom-netwerk

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil met een landelijk netwerk waarop telecombedrijven hun ICT-diensten kunnen aanbieden een 'chaos in de grond' voorkomen.

Nu is het volgens de VNG vaak zo dat telecombedrijven allemaal hun eigen kabels en leidingen aanleggen om klanten hun diensten te kunnen aanbieden. Al dat graafwerk leidt volgens de VNG tot overlast in gemeenten. Een landelijke ondergrondse infrastructuur die toegankelijk is voor alle telecomaanbieders werkt ruimte- en kostenbesparend, aldus de VNG.

De vereniging verwacht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat dat het een coördinerende rol gaat spelen en dat de huidige Telecomwet wordt aangepast.

Knelpunten

Volgens de VNG hebben gemeenten door de huidige wetgeving te kampen met een aantal knelpunten. Zo hebben ze te weinig middelen om op te treden tegen bedrijven die illegaal kabels aanleggen en ontbreken voldoende mogelijkheden om overlast door graafwerkzaamheden tot een minimum te beperken.

De VNG wil verder dat de graafwerkzaamheden beter gecoördineerd worden en dat overheid en telecombedrijven samen tot een nieuw nationaal beleid voor ICT-infrastructuur komen.