Aangifte tegen Tara Singh Varma

xxxl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De voorzitter van de Ninash Foundation Nederland, W. Wijting, heeft zondag aangifte gedaan tegen ex-Kamerlid Tara Singh Varma van GroenLinks. De stichting, die in India armoede bestrijdt, beticht haar van oplichting, smaad en laster. Dat maakte Wijting zondagavond bekend.

In een artikel in het Volkskrant Magazine van afgelopen zaterdag beweert Singh Varma nogmaals via familieleden een toegezegd bedrag van 250.000 dollar betaald te hebben aan de Ninash stichting. Ninash zag evenwel nooit een cent, aldus Wijting.

Oplichting

Door Ninash grote bedragen toe te zeggen, daar prat op te gaan en toe te zien hoe Ninash vooruitlopend op de schenking schulden aanging, heeft Singh Varma zich schuldig gemaakt aan oplichting, stelt Wijting. Door steeds te zeggen dat het geld is gestort, suggereert zij dat de stichting het geld heeft verduisterd, meent de voorzitter. Hij sluit niet uit dat er te zijner tijd een kort geding tegen Varma wordt aangespannen.

De stichting gaat verder bij de Raad van Journalistiek een klacht tegen de Volkskrant indienen wegens het nalaten van het hoor- en wederhoorprincipe. Wijting is verbolgen over de handelwijze van de Volkskrant, omdat het artikel van zaterdag op een interview van enige tijd geleden was gebaseerd, maar de indruk wekte van recente datum te zijn.

De adjunct-hoofdredacteur vertelde dat de uitspraken van Tara Varma kort voor publicatie nog bij haar geverifieerd waren. De Ninash stichting is echter niet benaderd voor wederhoor, hetgeen laakbaar is, aldus Wijting.

Jaarlijks 250.000 dollar

Tijdens haar reis naar India in september 2000 zegde Singh Varma, in het bijzijn van een GroenLinks-medewerkster, een jaarlijks geldbedrag van 250.000 dollar toe aan de Ninash Foundation. Op grond van die belofte werd ter plaatse een naaihuis voor vrouwen geopend, dat haar naam kreeg: het Tara Vocational Centre. Nu het geld nog niet is overgemaakt, wordt het centrum met sluiting bedreigd.