Hiroshima herdenkt atoombom van 1945

Ongeveer 50.000 mensen hebben maandag in het Japanse Hiroshima herdacht dat de Amerikanen 56 jaar geleden de eerste atoombom boven de stad lieten ontploffen.

Burgemeester Tadatoshi Akiba pleitte in zijn 'vredesverklaring' voor de instelling van kernwapenvrije zones in Azië en de totstandkoming van een verdrag dat kernwapens voor altijd verbiedt. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo.

Onder de deelnemers aan de plechtigheid waren premier Junichiro Koizumi en minister Chikara Sakaguchi. Diens ministerie is belast met de nazorg voor de overlevenden van de atoombom.

De ceremonie begon met de plaatsing van twee boeken in het gedenkteken voor de catastrofe. De boeken bevatten de namen van 4757 personen die sinds 6 augustus 2000 alsnog aan de gevolgen van de atoombom zijn overleden. Daarmee is het totaal aantal doden op 221.893 gekomen. Op 6 augustus 1945 stierven 140.000 mensen.

Om 08.15 uur, het tijdstip waarop de bom viel, namen de aanwezigen een minuut stilte in acht ter herdenking van de slachtoffers.