Verkrachte vrouwen vervolgd in Turkije

DuchessX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nazli Top, een Turkse vrouw, werd door de Turkse politie gefolterd en verkracht. Nu wordt ze samen met achttien andere vrouwen vervolgd omdat ze getuigenissen aflegde over dat misbruik. De aanklacht luidt "belediging en verdachtmaking van de Turkse veiligheidsdiensten", zo berichtte The Washington Post.

Op de conferentie over misbruik van vrouwen in voorlopige hechtenis, vorig jaar, getuigde Top hoe de politie haar na een urenlange ondervraging vastbond: "Ze dienden elektrische shocks toe aan mijn borsten en genitaliën en over mijn hele lichaam. Na een tijdje was ik zo verdoofd dat ik de elektriciteit niet eens meer voelde. Toen verkrachtten ze me met een wapenstok."

Na verschillende dagen liet de politie haar vrij en werd ze naar een dokter gebracht. Die vroeg haar of ze klachten had. "Ik werd gemarteld", zei Top. "Iedereen wordt gemarteld", antwoordde de arts, "hebt u nog andere klachten?"

De Turkse overheid pikte de beschuldigingen niet, ondanks haar goedkeuring van de conferentie. Zoals wel vaker het geval is, gebruikte het land zijn wetten tegen belediging van de regering om zijn critici het zwijgen op te leggen. In een recent rapport klaagt Amnesty International de straffeloosheid van de politie aan. "Zelfs als de autoriteiten de aanklachten over mensenrechtenschendingen behandelen en als veiligheidsofficieren worden vervolgd, wordt slechts een verwaarloosbaar aantal van hen ook veroordeeld". Die veroordeelden krijgen bovendien vaak de lichtst mogelijke straf.

Amnesty vroeg Turkije de aanklacht te laten vallen. In plaats daarvan verzwaarde de regering de schuldklacht tegen vijf vrouwen: zij worden ervan verdacht separatistische propaganda te hebben verspreid. Nochtans wil Turkije graag aansluiten bij de Europese Unie, die de mensenrechten gerespecteerd wil zien. "Als dit een democratisch land was", zei Top in The Washington Post, "zouden de autoriteiten een onderzoek starten naar de politie, in plaats van achter de mensen aan te gaan die beschuldigingen uiten."