Lettertype laat zien wie je bent

Kies niet zomaar een standaard lettertype in je computer, want het zegt meer over je persoonlijkheid dan je zou denken. Volgens onderzoek van dr. Aric Sigman kan de keuze van het lettertype macht en status geven en zelfs helpen bij het veroveren van een liefde.

Bibliothecarissen en andere saaie types maken volgens het onderzoek gebruik van het degelijke lettertype Courier, terwijl vlotte vrouwelijke yuppen zouden kiezen voor Georgia en Shelly. De signalen die lettertypes afgeven zijn volgens de Amerikaanse psycholoog Sigman vooral belangrijk in sollicatiebrieven, liefdesbrieven en ontslagbrieven. Voor wie bij een traditioneel bedrijf solliciteert zou Times een goede keuze zijn, maar bij vooruitstrevender bedrijven wordt Verdana aangeraden.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van printerfabrikant Lexmark. Volgens directeur Hans Horn van Lexmark Nederland blijkt uit het onderzoek dat iedereen die een bepaalde boodschap wil overbrengen net zoveel aandacht moet besteden aan de selectie van het lettertype als aan de woordkeuze.