OM ziet af van vervolging Nina Brink

mweert, Michel van Bergen en C00l~Whip hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De officier van justitie in Amsterdam ziet af van strafrechtelijke vervolging tegen Nina Brink, oprichtster van World Online. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.

Advocaten Hammerstein en Spong hadden hierom namens een aantal beleggers gevraagd. Die voelden zich benadeeld bij de beursgang van het inmiddels door Tiscali overgenomen internetbedrijf. Het advocatenduo wil geen commentaar geven op de stap van de officier van justitie. Eerst willen de juristen de motivering lezen en daarna beraden ze zich over de vraag of er beklag bij het gerechtshof in Amsterdam wordt gedaan.

Verdenkingen onjuist
"Uit onderzoek van de Economische Controledienst naar de beursgang van maart vorig jaar bleek dat de verdenkingen niet juist waren", aldus het OM. Het besluit van het OM betekent dat de persoon Nina Brink geen verdachte meer is.

Brink zelf: "Ik ben erg geschrokken van het gemak waarmee men mij sinds de beursgang van World Online heeft veroordeeld. Toch heb ik er herhaaldelijk op gewezen dat deze aantijgingen niet op feiten waren gebaseerd."

Strafrechtelijk onderzoek
Er loopt nog wel een strafrechtelijk onderzoek naar de rechtspersoon World Online. Daarin wordt meegenomen de rol die de banken ABN Amro en Goldman Sachs bij de dramatische beursgang hebben gespeeld. De officier van justitie denkt nog enkele maanden voor dat onderzoek nodig te hebben.

Het OM had sinds november Nina Brink op de korrel, toen justitie op verschillende plaatsen huiszoekingen deed. Het onderzoek stond onder leiding van de Amsterdamse beursfraude-officier H. de Graaff.

Alle commotie heeft te maken met de dramatisch verlopen beursgang van internetbedrijf World Online in maart vorig jaar. Het bedrijf ging tegen een koers van 43 euro per aandeel naar de beurs. Vervolgens stortte de koers in toen bleek dat Brink vier maanden voor de beursgang een deel van haar belang had verkocht tegen een prijs van 6 dollar en een premie op eventuele koerswinsten.

De verkoop van de aandelen stond volgens verschillende partijen niet goed omschreven in het prospectus. Niet alleen Spong en Hammerstein begonnen met procedures, maar ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), advocaat Van der Goen en namens 'familie en vrienden van World Online' is ook een onderzoek gestart om te bekijken of er schadevergoeding mogelijk is.

Het bedrijf World Online bestaat inmiddels niet meer. In december vorig jaar nam het Italiaanse Tiscali het kwakkelende bedrijf over in ruil voor aandelen. Omgerekend is een aandeel World Online nu nog ongeveer 3,5 euro waard.

Nina Brink, ex-bestuursvoorzitter van internetprovider World Online, heeft tussen oktober 2000 en nu haar belang van ongeveer 2,6 procent in het bedrijf verkocht. Dat heeft ze dinsdag gezegd tijdens een bijeenkomst voor de pers.

Brink verkocht voor de beursgang al een deel van haar belang. Daarna mocht ze gedurende een halfjaar geen stukken verkopen. In oktober verklaarde Brink dat ze haar aandelen niet zou aanbieden aan Tiscali, het bedrijf dat World Online uiteindelijk kocht. De voormalig bestuursvoorzitter wilde niet zeggen wanneer ze de stukken precies heeft verkocht. Ook over de opbrengst wilde ze niets zeggen.