Eenderde van automobilisten rijdt slecht

heerlijkheid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eenderde van de automobilisten beschikt niet over voldoende rijvaardigheden. Dat blijkt uit een praktijktest van het Algemeen Dagblad in samenwerking met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Op verzoek van deze krant beoordeelden twee examinatoren van het CBR de rijvaardigheden van 25 vrijwilligers.

Aan de test deden 13 mannen en 12 vrouwen mee in alle leeftijdscategorieën. Acht proefpersonen - vier mannen en vier vrouwen - kregen een onvoldoende voor de 25 minuten durende testrit. De grootste problemen waren te hard rijden op kruispunten, slecht kijkgedrag bij het afslaan of van baan verwisselen - waardoor fietsers en voetgangers gevaar lopen - en rechts inhalen. De rijstijl van slechts twee van de 25 deelnemers kreeg het predikaat goed.

Verkeersveiligheidsorganisatie 3VO vindt het percentage dat een onvoldoende scoort hoog en pleit voor het verplicht invoeren van een herexamen elke tien jaar.

Automobilisten die ver onder de maat rijden, ook bij een herkansing, moeten hun rijbewijs kunnen kwijtraken, stelt 3VO. Wie nu op zijn 18de zijn rijbewijs haalt hoeft nooit meer aan te tonen dat hij nog kan rijden. Pas bij 70 jaar volgt een medische keuring.

Ook het CBR is voor een periodiek rijadvies, maar vindt het te ver gaan dat 'gezakten' hun rijbewijs kunnen kwijtraken. Het exameninstituut voelt meer voor extra rijlessen om de zwakke punten bij te spijkeren. Voor een verplicht herexamen zou onvoldoende draagvlak zijn.

Het Algemeen Dagblad vroeg de afgelopen week aan bezoekers van de website hoe zij denken over een opfrisexamen. Van de ruim 1600 mensen die reageerden, blijkt 54 procent voor een rijtest te zijn. Dat percentage zakt naar 26 als ook het rijbewijs kwijtraken tot de mogelijkheden behoort. Een kwart van de mensen is pertinent tegen een nieuw examen, de rest wil alleen opnieuw een theorie-examen doen.