Horeca Nederland: Zwarte lijst artiesten

Koninklijke Horeca Nederland gaat een zwarte lijst opstellen van artiesten die regelmatig op het laatste moment afzeggen of niet komen opdagen zonder iets van zich te laten horen.

Volgens de horecavereniging kost het nonchalante gedrag van sommige muzikanten, dj's en anderen de ondernemers vele tienduizenden guldens. Managers en belangenbehartigers van artiesten reageren gebeten en noemen de klacht onzin.

Ontsnappingsclausules

"Wij horen steeds vaker dat artiesten niet komen opdagen", zegt echter J. Laan, sectorvoorzitter discotheken en zaalbedrijven van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Ik wil nu geen namen noemen, we willen eerst alle klachten inventariseren. Maar het gaat om allerlei soorten artiesten, van bekend tot onbekend. Waar wij ook steeds meer van balen, is dat artiesten in de contracten allerlei ontsnappingsclausules inbouwen. Een plots tv-optreden is een legitieme reden om te annuleren. Dat moet veranderen." Volgens Laan levert een geannuleerd optreden de horeca-ondernemer een schadepost op van vele tienduizenden guldens.
"Je hebt geÔnvesteerd in publiciteit, kaartverkoop, inrichting van de zaak. Als het dan niet doorgaat, kun je kaarten gaan terugbetalen en heb je boze klanten. Dat is slechte reclame voor je zaak." De horecavereniging roept zijn leden op, notoire annuleerders aan te melden voor de zwarte lijst. De ondernemers kunnen straks de lijst opvragen en mede aan de hand daarvan bepalen of ze een artiest wel zullen boeken.

Arjen Davidse van het Nationaal Popinstituut in Amsterdam noemt het verhaal 'bullshit'. "Het lijkt me echt een beetje aandachtzoekerij. Er zullen heus wel enkele gevallen zijn, maar het is geen schering en inslag. Trouwens, ik zou liever eerst een zwarte lijst hebben van horeca-ondernemers die artiesten niet of slecht betalen. Dat vind ik ernstiger dan een keer annuleren."