Minder mensen worden Nederlander

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het aantal mensen dat zich tot Nederlander laat naturaliseren is de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Verleden jaar werden bijna 46.000 mensen Nederlander. In 1996 waren het er nog 80.000, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral het aantal Turken dat Nederlander wordt, is sterk afgenomen. In 1996 kregen nog bijna 30.000 Turken de Nederlandse nationaliteit. Verleden jaar waren het nog geen 4.000. Het aantal Marokkanen dat Nederlander wordt, schommelt tussen de 10.000 en 15.000 per jaar. Zij vormen bij naturalisatie de grootste groep. In 2000 was bijna een kwart van de mensen die de Nederlandse nationaliteit kreeg, van Marokkaanse afkomst.

Het verschil tussen Turken en Marokkanen komt volgens het CBS waarschijnlijk door andere wetgeving in het land van herkomst. Sinds 1997 moeten mensen die tot Nederlander genaturaliseerd willen worden volgens de Nederlandse wet afstand doen van de oorspronkelijke nationaliteit. Volgens de Marokkaanse wet kan dit niet. Daarom mogen Marokkanen bij naturalisatie ook de Marokkaanse nationaliteit houden.

Turken verliezen wel de Turkse nationaliteit wanneer zij Nederlander worden. Niet-Nederlanders kunnen de Nederlandse nationaliteit aanvragen wanneer zij minstens vijf jaar (of drie indien hij of zij getrouwd is of samenwoont met een Nederlander) in Nederland, de Nederlandse Antillen of Aruba wonen. Zij moeten als ingeburgerd worden beschouwd in de samenleving.