Dashboard moet automobilist wakker houden

Vermoeide automobilisten lopen binnenkort minder kans in slaap te vallen door ingebouwde trucjes in de auto die hen wakker moeten houden.

Computerfabrikant IBM ontwikkelt een kunstmatige passagier die vragen stelt of koud water uit het dashboard laat spuiten om de weggebruiker bij de les te houden.

Het wetenschappelijke magazine New Scientist schrijft dat IBM bezig is met een speciaal computerprogramma dat vanuit een dashboard de automobilist begluurt, aldus de Britse zender BBC. Doordat deze kunstmatige passagier de bestuurder aan de praat houdt, zal hij het merken als die in gevaar is of in slaap sukkelt. Ook kan het systeem de automobilist registreren met een camera. De gespreksonderwerpen worden bepaald op basis van interesses van de automobilist.

Als uit de reacties blijkt dat de automobilist slaperig wordt, kan de kunstmatige passagier vervolgens een raam openen om koude lucht naar binnen te laten, een alarmbel laten rinkelen of koud water uit het dashboard laten spuiten. Andere mogelijkheden zijn het verwisselen van een radiostation, of grapjes vertellen.

Ongeveer 30 procent van de verkeersongelukken wordt veroorzaakt door weggebruikers die achter het stuur in slaap vallen, zo blijkt uit een onderzoek dat eveneens in de New Scientist is gepubliceerd.

De onderzoekers van IBM denken dat het computersysteem binnen drie tot vijf jaar op de markt kan zijn.