Omzet winkeliers hoger door inflatie

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De omzet van de detailhandel is in mei 8,2 procent gestegen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. De hogere omzet van de winkeliers komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral door de inflatie. De winkelprijzen zijn in mei 2001 5,5 procent omhoog gegaan te opzichte van een jaar eerder.

Volgens het CBS geeft de stijgende omzet een te florissant beeld van de detailhandel. "In werkelijkheid is de volume van de omzet veel minder hard gestegen en zijn er maar 2,6 procent meer producten verkocht", stelt onderzoeker P. Mooijman vast.

BTW en eco-tax Sinds eind vorig jaar neemt het CBS bij de detailhandel een hogere omzet door stijgende prijzen waar. "De inflatie is begonnen bij de verhoging van de BTW en de invoering van de eco-tax. Nu zien we dat ook de prijzen van voedings- en genotsproducten stijgen, terwijl die in het lage belastingtarief vallen. Dat betekent dat de inflatie nu echt iedereen raakt", aldus de onderzoeker.

De prijzen stegen in mei het hardst bij de winkels in voedingsmiddelen en genotsmiddelen. In deze winkels nam hierdoor de omzet met 8,7 procent toe ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De supermarkten, veruit de grootste in deze sector, realiseerden een omzettoename van 9,8 procent. De kleinere speciaalzaken, zoals slagerijen, groenteboeren en slijterijen, zagen hun omzet 3,9 procent stijgen.

Non-food
In de zogeheten non-foodsector werd 7,6 procent meer omgezet gedraaid dan een jaar eerder. De grootste stijgingen waren te zien bij de drogisterijen (12 procent) en winkels in huishoudelijke artikelen (11,8 procent).

De consument heeft in mei voor bijna f 15 miljard boodschappen gedaan. Per huishouden komt dat neer op ruim f 2.200. Hiervan is f 1.400 besteed aan non-foodproducten en zo'n f 800 is uitgegeven in supermarkten, slagerijen en bij de groenteboer.