Vrouw Milosevic in Nederland

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mira Markovic, de vrouw van Slobodan Milosevic, is donderdag omstreeks 10.15 uur onder begeleiding van de marechaussee in een gepantserd voertuig vertrokken van Schiphol. Het toestel van de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT reed niet tot de pier.

De 59-jarige Mira Markovic reist samen met haar schoondochter Milica naar Den Haag om haar man te bezoeken. Mira's man werd op 28 juni overgedragen aan het Joegoslavie-Tribunaal. Hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Sindsdien zit hij gevangen in Scheveningen.

De Nederlandse ambassade in Belgrado had Markovic maandag een driedaags visum verstrekt dat vanaf donderdag geldig is. Zij wil haar man bezoeken in Scheveningen, die daar gevangen zit in afwachting van zijn berechting.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt zij tijdens haar bezoek vergezeld door een advocaat. Hoe laat en waar Milosevic' echtgenote donderdag in Nederland arriveert wilde het ministerie om veiligheidsredenen niet zeggen.

Volgens de regels van de United Nations Detentions Unit, die gelden voor het deel van de Scheveningse gevangenis waar verdachten van het Joegoslavie-Tribunaal worden vastgehouden, wordt familiebezoek in principe toegestaan, mits dat tien dagen vantevoren wordt aangevraagd.
Zulk een bezoek kan alleen worden geweigerd als het vermoeden bestaat dat de bezoekers de gevangene willen laten ontsnappen of anderszins de orde in de gevangenis willen verstoren.