Trauma helicopter mag de lucht niet in

Kamelig had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Duitse traumahelikopter uit Rheine heeft zaterdagmiddag het leven gered van een Nederlands jongetje. De Nederlandse traumahelikopter mocht de lucht niet in, omdat het dagelijks toegestane aantal vluchten al was bereikt.

Om het kind te vervoeren vanuit het ziekenhuis in Meppel naar een gespecialiseerd ziekenhuis buiten de regio, wilde de ambulancedienst Drenthe de traumahelikopter inschakelen die is gestationeerd bij het Radboudziekenhuis in Nijmegen. De milieuvergunning laat echter slechts een beperkt aantal vluchten toe, waardoor de helikopter in Nijmegen aan de grond bleef.

Dit schoot W. de Vrij, directeur van de Regionale Ambulance Voorziening Drenthe in het verkeerde keelgat: ,,De Duitse collega's waren bereid het kind op te halen en door te vliegen naar Wilhelmshaven in Duitsland. De milieuvergunningen in Nederland zijn te beperkt. Als het Duitse traumateam niet zo accuraat had gereageerd, dan was het voor dit jongetje slecht afgelopen. Nu leeft het tenminste nog'', aldus De Vrij.

Volgens de directeur moest het jongetje naar een neurologische afdeling in een ziekenhuis in Duitsland worden vervoerd, omdat de Nederlandse ziekenhuizen kampen met capaciteitsproblemen.