Tour de France: Uitslag etappe 8

In een schitterende finale heeft Erik Dekker de achtste etappe van de Tour de France gewonnen. De Nederlander wist in een kopgroep van vier zijn medevluchters in de eindsprint af te troeven. Het is de vierde keer dat Erik Dekker een etappe in de Tour de France op zijn naam schreef. Ook vorig jaar was hij erg succesvol in Frankrijk.

In een door regen overspoelde etappe leek het peloton zich nauwelijks druk te maken om een kopgroep die zich al snel vormde na demarrages van onder andere Knaven en Dekker. De kopgroep liep uit naar zo’n 20 minuten voorsprong en al snel werd duidelijk dat de winnaar van de etappe zich onder deze 14 renners bevond. Hoe dan ook, doordat Stuart O’Grady zich in de kopgroep bevond, was hij vrijwel verzekerd om na een dag zonder klassementstrui zowel de groene als gele trui te pakken.

Na een aantal demarrages van onder meer Erik Dekker uit de kopgroep, vormde zich niet al te lang voor de streep een kopgroep van vier renners, Aitor Gonzalez, Marc Wauters en landgenoeten Erik Dekker en Servais Knaven. Wauters en Dekker, ploeggenoten bij de Rabobank-equipe, probeerden in de laatste kilometers de Spanjaard Gonzalez gek te maken, door tactisch zeer sterk te rijden. Telkens demarreerde een van de Rabo-renners vooruit, terwijl de ander Gonzales het gat dicht liet rijden.

De Kelme-renner wist echter van geen opgeven en dichtte keer op keer het gat. Door de heftige finish was Servais Knaven moegestreden, waardoor Dekker en Gonzalez de eindsprint konden beslissen. De Nederlander troefde de Spanjaard af en zorgde voor de eerste Nederlandse etappe-overwinning.

1eStuart O'Grady ( Aus )34uur 57min 18sec
2eFrançois Simon ( Fra )+ 4. 32
3eBram de Groot ( NED )+ 21.16

1ePatrice Helgand ( Fra )60 punten
2eLaurent Jalabert ( Fra )50 punten
3eLaurent Brochard ( Fra )32 punten

1eStuart O'Grady ( Aus )116 punten
2eErik Zabel ( Dui )103 punten
3eJaan Kirsipuu ( Est )72 punten