Wordt Herman Brood geflambeerd ?

Maandag wordt Herman Brood in Amsterdam gecremeerd. Dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Naar verluidt zou hij volgens zijn eigen wens overgoten worden met Grand Marnier. Brood zal dus als het ware geflambeerd worden. De voorbereidingen voor de crematie zijn in elk geval nog aan de gang. Voorafgaand aan de crematie wordt een plechtigheid voor genodigden gehouden in poptempel Paradiso. Het is nog onduidelijk of de fans de gelegenheid krijgen om Brood een laatste groet te brengen.

De herdenking in Paradiso wordt live uitgezonden via AT5, en is ook via internet te volgen.

Uitzending via AT5

Hoewel Herman Brood media-aandacht niet uit de weg ging, is na lang overleg met familie besloten dat er tijdens de plechtigheid in Paradiso om 15:00 uur, slechts een beperkt aantal camera's aanwezig mag zijn.

Vanaf maandagmiddag 13.30 uur tot 18.00 uur zijn er interviews, impressies en een live-verslag van de herdenkingsbijeenkomst in Paradiso te zien op de Amsterdamse zender AT5. Maandagavond om 19.00 uur zal het programma 'De Zwoele Stad' geheel in het teken staan van Herman Brood. In de uitzending zullen Brood-fans gedichten voordragen, muziek maken en anekdotes vertellen over hun rockheld. Mensen buiten Amsterdam hoeven zich geen zorgen te maken. De NOS is met twee camera's aanwezig en maakt een registratie die op een later tijdstip wordt uitgezonden.

Paradiso beschikt zelf over apparatuur om het via internet uit te zenden. Op de site www.hermanbrood.nl is maandag tussen 14.00 en 16.00 uur de plechtigheid rechtstreeks te volgen. Hiervoor dient men eerst Windows Media Player te downloaden.

Maandag wordt Brood volgens Van Dijk opgebaard in Paradiso. Familie en vrienden kunnen muziek maken of het woord voeren, maar uitsluitend kort "want Herman hield niet van lange verhalen", aldus Van Dijk. Verder zal er gedronken worden en "dat zal wel niet alleen Spa rood en -blauw zijn", zegt Van Dijk.

Broods manager zegt dat de zanger/schilder tijdens zijn leven niet over zijn uitvaart wilde praten. Van Dijk had het idee voor Paradiso wel eens geopperd. Het briefje dat op Broods lichaam werd gevonden met onder meer de tekst "Maak er een mooi feest van", ziet Van Dijk als goedkeuring voor het idee.