Geestelijk vader Calimero overleden

Afgelopen zaterdag is in zijn woonplaats Milaan de geestelijk vader van het tekenfilmfiguurtje Calimero overleden. Antonio Pagotto werd 80 jaar. Dit heeft zijn uitgeverij San Paolo maandag bekendgemaakt.

Pagotto bedacht Calimero in juli '63 samen met zijn broer Nino. Zij hadden opdracht gekregen een tekenfilmfiguurtje te bedenken voor de reclamecampagne van het wasmiddel AVA. Calimero was zwart en hij klaagde dat niemand hem aardig vond omdat hij die kleur had. "Je bent niet zwart, je bent alleen maar vuil", was de reclameslogan van AVA.

Later werd Calimero - met altijd een halve eierschaal op zijn hoofd - in tal van andere landen beroemd door tal van televisiefilmpjes voor kinderen. Ook in Nederland was hij te zien en hier werd hij beroemd met zijn uitspraak "Zij zijn groot en ik is klein, en dat is niet eerlijk!"

Het idee achter Calimero
Pagotto, beter bekend onder zijn artiestennaam Toni Pagot, vertelde graag hoe hij op het idee van Calimero was gekomen. "Om iets te verkopen, moet je de belangstelling van de vrouwen wekken. En wat trekt de aandacht van de vrouw? Kinderen en dieren. Het prototype van een argeloos kind is het kuikentje. Als je dat zielig en onhandig naakt, wekt het nog meer sympathie. Als je het ook nog zwart maakt krijgen ze onmiddellijk het idee dat hij gewassen moet worden."

Niet iedereen was dol op Calimero. De Italiaanse reclamefotograaf Oliviero Toscani - die bekend werd door zijn controversiële foto's voor het modemerk Benetton - noemde de films met het eendje 'zielig, racistisch en fout' omdat hij vindt dat reclame die inspeelt op gevoelens van tederheid slecht is.