Turkse politie pakt Hezbollah aan

Bij een vuurgevecht tussen de Turkse politie en enkele aanhangers van de fundamentalistische moslimgroepering Hezbollah is maandag een persoon om het leven gekomen. Een politieagent raakte gewond.

Vuurgevecht van 6 uur

Een groep Hezbollah-aanhangers hield zich schuil in een flatgebouw in Diyarbakir, in het zuidoosten van Turkije, toen de politie er binnenviel. Er volgde een vuurgevecht, dat ongeveer zes uur duurde. Heel wat bewoners uit het flatgebouw vluchtten de straten op.
Volgens het Turkse persagentschap Anadolu werd er onmiddellijk na de inval, die maandagmorgen omstreeks 4.00 uur plaatsvond, gevuurd.
De politie gebruikte traangas en automatische wapens om de militanten te verschalken, waarop de twee nog aanwezige rebellen zich na een urenlange kogelregen aan de politie overgaven.

Achttien maanden geleden besloot de Turkse overheid om de aanhangers van de illegale moslimgroep in het land harder aan te pakken. De Turkse splintergroep van de fundamentalistische beweging wordt in Turkije voor meer dan 60 moorden verantwoordelijk geacht. De stoffelijke overschotten van de slachtoffers werden teruggevonden. Ze zouden voor hun dood door Hezbollah gefolterd zijn.