Mika Hakkinen stopt met Formule1

C00l~Whip had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mika Hakkinen heeft genoeg van Formule 1. Volgens het Duitse blad Auto Bild stopt de coureur aan het einde van het seizoen met racen. De Oosterburen zeggen dat zelfs al vaststaat wie de Fin opvolgt. Olivier Panis zou volgend jaar weer terugkeren naar McLaren-Mercedes. De Fransman was daar vorig jaar testcoureur.

Begin vorige week werd bekend dat David Coulthard zijn contract met McLaren al had verlengd. Volgens de BBC werd met de officiële aankondiging gewacht tot de tweede coureur bekend zou zijn. In de afgelopen week werd al volop gespeculeerd over een transfer van Jacques Villeneuve naar McLaren. Nu lijkt zijn teamgenoot er met de graal vandoor te gaan.

Niemand wil het nieuws over het afscheid van Hakkinen nog bevestigen. McLaren-Mercedes wilde de bezetting voor het komend seizoen over drie weken in Hockenheim bekend maken. Volgens sportdirecteur Norbert Haug van Mercedes staat er nog niets vast. "Zoals altijd in deze gevallen is het pure speculatie", verklaarde hij tegenover een Duits persbureau.

Hakkinen racet sinds 1991 in Formule 1. In 1993 stapte hij over van Lotus naar McLaren. In 1995 maakte hij een levensgevaarlijk ongeluk mee op het Australische circuit Adelaide. In 1998 en 1999 was hij bijna onstuitbaar in de McLaren-Mercedes. In beide jaren pakte hij de titel. Niettemin leed de Fin zichtbaar onder tegenslagen zoals technische storingen en zijn eigen fouten. Na het behalen van het wereldkampioenschap in 1999 zei hij dat hij nooit meer zo'n zwaar seizoen wilde meemaken.

Het seizoen 2001 verloopt rampzalig voor Hakkinen. In tien Grands Prix verzamelde hij slecht negen wk-punten. Zijn teamgenoot David Coulthard reed er 47 bij elkaar. Het lijkt erop dat de tweevoudig wereldkampioen zijn teamgenoot in de komende races moet ondersteunen. Vorige week maakte Hakkinen nog een angstaanjagende crash mee. In een testsessie verloor hij bij bijna 300 km/uur de controle over zijn McLaren-Mercedes. Hij kwam daarbij met de schrik vrij.