Muizeneters bedreigt in MKZ-gebieden

Muizeneters in de MKZ-gebieden worden bedreigd door gifdozen die op de geruimde bedrijven staan. De gifdozen zijn namens het ministerie van Landbouw op de bedrijven neergezet om de verspreiding van MKZ door muizen en ratten tegen te gaan.

Beschermde diersoorten die de vergiftigde muizen eten, zoals uilen, egels, bunzingen en marters zijn hiervan indirect het slachtoffer. Dat heeft N. Groen van het steenuilenoverleg Nederland zondag gezegd in het radioprogramma Vroege Vogels.
Naar schatting zijn er alleen al in de driehoek rond Oene 16.000 gifdozen neergezet. Volgens Groen is het nog maar de vraag of muizen en ratten MKZ kunnen verspreiden.

Het GroenLinks-kamerlid M. Vos kondigde in het programma aan dat zij over de kwestie vragen gaat stellen aan minister Brinkhorst en staatssecretaris Faber.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw zijn de dozen er niet door het rijk neergezet. Wel moeten de boeren aan ongediertebestrijding doen in het kader van de reinigings- en ontsmettingsvoorschriften. ,,Het middel gif is een keuze van de boeren zelf'', aldus de woordvoerder.

Het is ook niet zo dat het ministerie de dozen laat plaatsen als boeren zich niet aan de voorschriften houden. ,,Bijna iedereen houdt zich eraan'', zegt de woordvoerder. Zij die dat niet doen worden gekort op de compensatie die zij voor het gedode vee krijgen.
De bestrijding van muizen en ratten is noodzakelijk omdat de kans bestaat dat muizen en ratten het MKZ-virus zouden kunen verspreiden, vindt het ministerie. ,,Je moet alle risico's vermijden dat het weer uitbreekt.''