17-de eeuws piratenschip gevonden

Duitse expeditieleden hebben in de maand juni een Engels piratenschip uit de 17de eeuw gevonden op de bodem van de Caraïbische zee voor de kust van het Haïtiaanse eiland Ile-a-vache. Zo heeft expeditieleider Klaus Keppler vrijdag meegedeeld.

piraat Henry Morgan

"Het is voor 98 procent zeker dat dit schip, de "Merchant Jamaïca" toebehoorde aan de Engelse piraat Henry Morgan", stelt Klaus Keppler van het Duitse bedrijf Sea Explorer. "We vonden aan boord het deksel van een pot die tussen 1650 en 1670 in Engeland werd vervaardigd".

Na een jarenlange voorbereiding stuitte het 12-koppige team van duikers, wetenschappers en cameralui op het schip dat aan het einde van de 17de eeuw zonk voor de kust van Haïti. "Van een goud -of zilverschat aan boord was geen sprake", verklaarde Keppler nog. De speurtocht zelf naar het schip duurde zes weken. Henry Morgan (1635-1688) was een Engelse zeerover die onder meer vocht tegen de Spaanse kolonies in Amerika. In 1671 plunderde hij met zijn mannen de stad Panama.

Met de vondst van de "Merchant Jamaïca" was Keppler niet aan zijn proefstuk. In 1999 wist zijn team immers ook het 100 jaar geleden gezonken Nederlandse schip 'Prins Frederik' te vinden op de bodem van de Golf van Biskaje. Volgend jaar wil het Duitse team de goudlading van de 'Prins Frederik' bergen. Die bedraagt naar schatting ruim 30,6 miljoen euro.