Stille tocht MKZ grote flop

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ongeveer 150 mensen hebben zaterdagmiddag meegelopen in een stille tocht in Heerde om de afgemaakte dieren tijdens de MKZ-crisis te herdenken. De tocht eindigde bij de schaapskooi op de hei waar zo'n 250 mensen een emotionele bijeenkomst bijwoonden.
Vanuit een vrachtwagen spraken onder anderen kardinaal Simonis, viroloog Barteling, professor Smalhout en predikant Niesing uit Kootwijkerbroek. De 13-jarige Inèz van Triest uit Emst besloot omstreeks half zes de bijeenkomst met het voorlezen van een gedicht.

Gerekend op 10.000 mensen

Heerde ligt in de driehoek Apeldoorn-Zwolle-Deventer, waar de epidemie uitbrak. Het hele gebied is geruimd. De tocht was georganiseerd door het actiecomité Gebundelde Krachten. De opkomst viel de organisatoren erg tegen, want zij hadden gerekend op 10.000 belangstellenden.

Dominee Niesing maakte met zijn toespraak veel emoties bij de aanwezigen los: ,,Ruimen is offeren op het altaar van de economie. Eens moeten we verantwoording afleggen hiervoor'', zei hij onder meer.

SS'ers

Professor Smalhout vergeleek de MKZ-crisis zelfs met de Tweede Wereldoorlog. Hij stelde dat de medewerkers van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees herinneringen opriepen aan SS'ers, die destijds met hun overvallen de mensen de stuipen op het lijf joegen. De MKZ-crisis noemde hij ,,een bijbelse waarschuwing tegen de schaalvergroting van de landbouw.'' Kardinaal Simonis wenste de boeren ,,kracht, wijsheid, inspiratie en moed van Zijn geest'' toe.