Succes cameratoezicht in Den Haag

Het cameratoezicht in de Haagse prostitutiestraten heeft reeds geleid tot een forse daling van het aantal incidenten. Ook de drugsoverlast is duidelijk afgenomen sinds er camera's zijn geplaatst. Dit blijkt uit een rapportage van de gemeente Den Haag.

Sinds de installatie van de camera's in november vorig jaar tot april dit jaar zijn er 239 incidenten gemeld, het jaar daarvoor waren dat er nog 438. Het aantal meldingen van drugsoverlast verminderde in dezelfde periode van 113 naar 28 incidenten.

Het grootste deel van de daling komt voor rekening van de Poeldijksestraat, een van de prostitutiestraten. De overlast door prostitutie is nauwelijks veranderd. De daling is opmerkelijk omdat de politie vorig jaar bij de installatie van de camera's nog verwachtte dat het aantal geregistreerde incidenten in het begin zou toenemen.

Dankzij de camera's kon de politie in 45 procent van de incidenten aanhoudingen verrichten of een onderzoek instellen, bij een op de vijf gevallen kon de politie direct ingrijpen. Een op de twintig incidenten moest de politie laten schieten omdat er op het moment niet voldoende mankracht ter beschikking was.

De gemeente en de politie hebben geen klachten binnengekregen over het cameratoezicht. Wel hebben de 'raamexploitanten' om meer toezicht gevraagd. Eerder deze maand maakte de gemeente Den Haag nog bekend dat ze het cameratoezicht wil uitbreiden tot het centrum en rond de NS-stations CS en Hollands Spoor.