Kamer hoeft Brinkhorst niet terug

Minister Brinkhorst moet niet terugkeren in een volgend kabinet. Dit vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. PvdA, CDA, de SP en de ChristenUnie hebben allerhande kritiek op het beleid van de Landbouwminister, die net twee turbulente jaren op zijn post zit.

,,Brinkhorst laat wel veel nota's over de toekomst verschijnen, maar ik zie bij hem te weinig daadkracht om ze ook uit te voeren'', vindt PvdA'er Waalkens. De landbouwminister komt volgens hem niet verder dan het saneren van de landbouwsector. ,,Hij wordt nog enigszins geëxcuseerd door de crises zoals de MKZ, want als crisismanager trad hij wel goed op.''

Het CDA vindt dat Brinkhorst niet aanvoelt hoe de sector in elkaar zit. "Hij had meer steun kunnen krijgen door zich anders op te stellen'', vindt Kamerlid Meijer. De SGP ziet het probleem meer in de politieke achtergrond van de minister. ,,Het gaat mij niet om de persoon, maar om het politieke profiel van D66. Daar zitten boeren niet op te wachten'', aldus SGP-fractievoorzitter Van der Vlies.

'Risico voor het platteland'
De VVD wil zich niet tegen de eventuele terugkeer van Brinkhorst uitspreken, maar vindt wel dat de minister meer naar de toekomst moet kijken. ,,Hij heeft veel nota's uitgebracht. Laat hij die eerst maar eens uitvoeren.'' SP-Kamerlid Poppe vindt Brinkhorst "een groot risico voor het platteland." Hij roept dat de landbouw duurzamer moet, maar ondertussen laat hij de boeren over aan globalisering en commercie'', aldus Poppe. "Hij rijdt als het ware in een auto zonder spiegels en spreekt met dubbele tong.''

Brinkhorst gaat niet in op een eventuele terugkeer in een volgend kabinet. Hij vindt het nog wat vroeg om op de formatie vooruit te lopen. De D66-coryfee volgde in 1999 Haijo Apotheker op die aftrad omdat hij te weinig steun kreeg voor zijn plan om de varkenshouderij te saneren. In de afgelopen twee jaar kreeg Brinkhorst zowel een BSE- als een MKZ-crisis te verwerken.