Leugendetector voor zedendelinquenten

Twee grote Nederlandse tbs-instellingen willen zedendelinquenten over enige maanden op vrijwillige basis laten meewerken aan een onderzoek met een leugendetector.

Een woordvoerster van het ministerie van Justitie heeft zaterdag gezegd dat het forensisch psychiatrisch centrum Veldzicht in Balkbrug en de dr Henri Van der Hoeven-kliniek in Utrecht een experiment willen opzetten waarmee beter kan worden voorspeld of een zedendelinquent in de maatschappij kan terugkeren.

vrijwillig

Voor de proef zal toestemming aan de overheid worden gevraagd. Het is de bedoeling dat zedendelinquenten daaraan vrijwillig kunnen meewerken. De test met de zogeheten polygraaf maakt deel uit van een promotieonderzoek van psycholoog F. Buschman, hoofdbehandelaar van centrum Veldzicht. In september zal rond deze methode een symposium worden gehouden. Britse en Amerikaanse wetenschappers zullen dan Nederlandse hulpverleners deelgenoot maken van hun ervaringen met deze methode.
Volgens de woordvoerster van Justitie is het apparaat waarmee de tests moeten worden uitgevoerd een nieuwe versie van de wat oudere leugendetector. ,,Dit polygrafisch instrument meet onder meer de bloeddruk van een ondervraagde, maar ook zijn hartslag en de mate van transpiratie.''

Met het onderzoek naar de bruikbaarheid van de polygraaf hoopt onderzoeker Buschman beter te kunnen voorspellen in hoeverre een zedendelinquent na zijn tbs een maatschappelijk risico vormt door terug te vallen in zijn criminele gedrag. Nu gaan meer dan een op de drie zedendelinquenten na hun (tbs-)behandeling opnieuw in de fout.