OpenNap in gevaar door Napsterupgrade

De verplichte upgrade naar een nieuwe versie van Napster heeft grote gevolgen voor het Open Nap-netwerk en Napigator.

Dat meldt CNet. De upgrade heeft een verlammende uitwerking op het netwerk van alternatieve Napsterservers dat na de eerste juridische bedreigingen van Napster is ontstaan, en in rap tempo populariteit heeft verworven.

Napster stelde deze week een nieuwe versie van zijn software beschikbaar die volgens de uitwisseldienst zelf een soepeler filter zou hebben. Gebruikers zijn verplicht de nieuwe versie te downloaden, de oude versies zijn niet langer bruikbaar.

De uitwisseldienst stelde dat met de nieuwe versie meer muziek beschikbaar zou komen, maar de eerste ervaringen van gebruikers waren anders. Volgens gegevens van Webnoize, dat het muziekgebruik via Napster in de gaten houdt, was het aantal beschikbare bestanden een dag na de introductie van de nieuwe versie gedaald tot 1,5 per gebruiker. In februari bood de gemiddelde Napster-gebruiker nog 220 muziekbestanden aan.

Naar nu blijkt heeft de nieuwe Napster als bijwerking dat het gebruik van Napigator, dat via de Napstersoftware een verbinding met OpenNap tot stand breng, er ernstig door wordt bemoeilijkt.

‘De nieuwe Napsterversie heeft niet alleen de toegang tot de Napigatorkloon geblokkeerd, maar het ook onmogelijk gemaakt om Napster te gebruiken om bij de serverklonen terecht te komen”, zo zegt Kelly Truelove van Clip2.com, een bedrijf dat het gebruik van peer-to-peerdiensten volgt, tegen CNet.

Napigator waarschuwt op zijn site dat de applicatie niet met de nieuwste Napsterversie werkt. Nieuwe gebruikers kunnen het programma daarom niet downloaden.

De muziekindustrie lijkt hiermee twee vliegen in een klap te slaan. Immers, de nieuwste versie van Napster is ontwikkeld om aan de eisen van de platenmaatschappijen te voldoen. Niettemin zijn er uiteraard nog voldoende andere alternatieven beschikbaar, waar vooralsnog vrijelijk kan worden gedownload.