Hockeyers krijgen les in effectiviteit

De Pakistaanse hockeyers hebben hun Nederlandse collega's zaterdag een lesje in effectiviteit gegeven. De olympisch- en wereldkampioen verloor het tweede oefenduel in Utrecht met 3-0. Oranje forceerde dertien strafcorners maar kon daar geen enkel succes uit halen.
Nederland speelde zaterdag matig. Lukte het donderdag in het eerste oefenduel in Drachten nog een achterstand van 0-2 na een donderspeech van bondscoach Joost Bellaart weg te werken, zaterdag bleef de ploeg mat spelen. Ondanks dat er na 35 minuten weer een achterstand van twee treffers op het scorebord stond. Uteindelijk zorgde Abbas uit de enige Pakistaanse strafcorner voor een nog vervelender verlies.

Oud-international Paul Litjens, die als ad interimcoach Kampong in de hoofdklasse heeft gehouden, werd voor het duel als kersvers erelid van de Utrechtse club in het zonnetje gezet en mocht de afslag nemen. Guus Vogels stond weer in het Nederlandse doel. Hij stak opnieuw niet in grootse vorm. Uit een klutssituatie scoorde Kashif Jawwad via de stick van de in de basis begonnen Taekema de 0-1.

Enkele kansjes

Het spel van het Nederlands elftal oogde rommelig. Het nieuwe systeem van Oranje met de vooruit geschoven Teun de Nooijer als centrale middenvelder leverde geen doelpunten op. Wel waren er enkele kansjes voor Jaap Derk Buma, Marten Eikelboom en Sander Dreesmann. Laatstgenoemde miste zelfs voor open doel.

Bondscoach Joost Bellaart: ,,We hebben een lesje gehad in effectief hockey. We hebben alleen op hun helft gespeeld.'' Verdedigend zat het bij Oranje niet goed in elkaar. Mudassar Ali Khan bepaalde de ruststand op 0-2. In de tweede helft mocht Bram Lomans het proberen met de strafcorner. Taekema had voor rust een van de zes corners, die over het algemeen matig werden aangegeven en gestopt, op de lat gepusht. Lomans miste in de tweede helft kracht. Aanvoerder Jeroen Delmee: ,,We missen het ritme in de corner. We hebben nog heel wat trainingsuren nodig om dat te verbeteren.''

Zondag heeft Oranje op het veld van Klein Zwitserland de kans om de zaak recht te zetten. Bellaart: ,,We moeten oppassen niet de meest naïeve ploeg van de wereld te worden. Er is geen ploeg die meer op winst speelt. Bij Pakistan bleven negen spelers achter de bal.''

Oranje kon nog niet beschikken over de geblesseerde Diederik van Weel en Sander van der Weide, terwijl Matthijs Brouwer als zeventiende man op de tribune zat.