Aangiftes in zedenzaak op school

Een Britse ex-leerlinge van de Europese school in het Noord Hollandse Bergen heeft bij de politie aangifte gedaan van seksueel misbruik door een leerkracht. De docent is hangende het onderzoek geschorst. De leraar en zijn advocaat zijn ook naar de politie gestapt en hebben de directrice van de internationale opleiding aangeklaagd wegens laster of smaad.

Politie, justitie, verdediging en directrice hebben dit donderdag bevestigd. Het meisje kaartte de zaak thuis in Engeland aan bij de politie, die de Nederlandse collega's verwittigde. Op 11 juni werd een tweede, Nederlandstalige aangifte opgenomen.

Directrice verstuurde 800 brieven

De gealarmeerde schoolleiding stelde de betrokken leraar direct op non-actief. Als reactie daarop verzocht de advocaat de directrice uiterst voorzichtig om te springen met de privacygevoelige informatie aan derden, de kring zo klein mogelijk te houden en te voorkomen dat de pers er lucht van zou krijgen. Dit niet in de laatste plaats omdat de echtgenote van de docent eveneens werkzaam is op de Europese school.
Maar niet alleen lichtte de directrice het voltallige docentenkorps mondeling in. Ook liet zij een brief uitgaan naar alle achthonderd ouders en leerlingen van de school. Deze handelwijze leidde tot de latere aangifte tegen haar wegens smaad.

Of er iets waar is van het gemelde zedenmisdrijf, wil de advocaat niet zeggen. De politie stuurde het dossier op 22 juni naar justitie. Officier van justitie R. Steinhaus zegt dat de verdachte intussen is gehoord, maar dat nog niet kan worden vastgesteld of de man wordt vervolgd wegens 'seksueel misbruik in een afhankelijkheidssituatie'. Steinhaus: ,,Getoetst moet worden of de directrice zich zodanig beledigend heeft uitgelaten, dat sprake is van een strafbaar feit.'' De directrice vindt dat ze heeft gedaan wat in zulke gevallen nodig is en heeft alle vertrouwen in het Nederlandse rechtssysteem.

Een vergelijkbare affaire speelde zich onlangs ook af op het Bonhoeffer College in Castricum. Daar werd een leraar, naar later bleek, door een leerlinge ten onrechte beschuldigd van seksuele intimiteiten. De rector kreeg de leerkrachten over zich heen, die zich vogelvrij voelen omdat op een aangifte bijna automatisch schorsing volgt.