Smartshop-pil nu overal verkrijgbaar

sony had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Producten die voorheen alleen in smartshops te koop waren, worden voortaan ook bij drogisterijen verkocht. Drogisterijketen Etos lanceert deze week een serie pillen bedoeld om extra energiek feestjes te vieren, of om over een kater heen te komen. De Vereniging van Smartshophouders reageert verheugd: "Dit is het bewijs dat de smartshops volledig geaccepteerd raken", aldus een woordvoerster.

De producten van Etos (After Fun Relief, Party Booster en Jetlag Relief) bevatten ingrediënten die tot voor kort vrijwel uitsluitend in smartshops aan de klant werden gebracht. Het gaat dan bijvoorbeeld om maté, colanoot en guarana, alle stoffen die caffeïne bevatten. Het nemen van Etoscapsules kan gelijk staan aan het drinken van vijf of zes sterke koppen koffie. De capsules zouden het effect van een kater of jetlag verminderen, of extra energie geven om te feesten.

De Consumentenbond heeft niet veel vertrouwen in de producten. "Klinkt prachtig. Maar het enige ingrediënt dat enig effect kan hebben, is caffeïne. Dan kun je net zo goed een kop koffie nemen in plaats van zo'n dure pil", aldus een woordvoerster.

De Vereniging van Smartshops ziet de verkoop van de nieuwe capsules wel zitten. "Al is het wel een hele partij caffeïne die de Etos op de markt zet", zegt drs. I. Freije van de vereniging. Ze is verbonden als onderzoekster aan smartshop Conscious Dreams in Amsterdam. "Wij hebben dit soort producten ook verkocht. Het zijn in principe koffie-alternatieven. Leuk, want het betekent dat onze branche kennelijk volledig geaccepteerd is. Wij hebben dit soort dingen in Nederland geïntroduceerd. Misschien haalt het de angst voor de smartshops bij het grote publiek weg. We verschillen niet zoveel meer van de Etos, op de paddestoelen na."

Een woordvoerder van de Etos wil met de predikaten smartdrug of smartshopproduct niets te maken hebben. De drogisterij probeert met de nieuwe vitaminelijn een sprong te maken: niet meer alleen vitamines ter preventie van allerlei aandoeningen, maar ook als extraatje. "Het zijn voedselsupplementen. Deze capsules doen gewoon datgene met je lichaam waar je net aan toe bent. Het is een verwennertje voor je lijf."

TNO Voeding verwacht dat het vitaminegebruik in Nederland de komende vijf jaar verdubbelt. Momenteel gebruikt een op de vier Nederlanders regelmatig vitamines en voedselsupplementen.