Middelbare school voor hoogbegaafden

Hoogbegaafde scholieren krijgen een eigen middelbare school. Leerlingen met een IQ van 130 of meer kunnen na de zomervakantie lessen volgen aan de onderwijsinstelling Olympium in Heerhugowaard.

De leerlingen worden niet in klassen ingedeeld, maar kunnen zelf bepalen in welk tempo zij studeren. Naast de uren die de leerlingen met hun neus in de studieboeken doorbrengen, is er ook veel tijd beschikbaar voor maatschappelijke zaken. Het is de bedoeling dat de leerlingen onder meer bedrijven en instellingen bezoeken om hun kennis van de samenleving te vergroten.

Formeel valt de school onder de scholengemeenschap Huygenwaard, maar het instituut krijgt een eigen gebouw en een eigen directeur. Het initiatief is genomen door ouders van hoogbegaafde kinderen. Zij vonden dat de huidige situatie, waarbij de tieners lessen volgden op een aparte afdeling van Huygenwaard, niet voldoet.

De leerlingen leggen aan het einde van de opleiding wel een regulier examen af. Naar schatting zullen dertig scholieren zich aanmelden.