Haagse school mag hoofddoek verbieden

Op de openbare Vliegerschool in de Haagse Schilderswijk mogen islamitische meisjes geen hoofddoek dragen in de klas. Woedende ouders hebben echter bezwaar gemaakt tegen het hoofddoekjesverbod. De Haagse wethouder Pierre Heijnen vindt de regel echter geoorloofd.

De school maakt op zich geen bezwaar tegen het dragen van hoofddoekjes. Het probleem ligt in het feit dat meisjes mét hoofddoekjes druk uitoefenen op meisjes zonder hoofddoek om er een te dragen. De school vindt dat dat niet kan, omdat alle leerlingen er zich thuis moeten voelen. Op het schoolplein mag de hoofddoek nog opblijven, maar eenmaal in de klas moet hij echt af.

Het hoofddoekjesverbod is een ongekende regel voor een openbare school. Zelfs protestant-christelijke en katholieke scholen kennen zelden een dergelijk verbod. Toch staat de school in haar recht, liet de wethouder maandag weten. Hij deed dat na een bemiddelend gesprek tussen vertegenwoordigers van de openbare basisschool, boze ouders en gemeente.

"Wij hanteren de vuistregel dat ambtenaren op het gemeentehuis of leerkrachten en leerlingen op een openbare school een hoofddoek moeten kunnen dragen. Ik heb er geen probleem mee als een school daarvan afwijkt als ze het goed communiceren. En dat is in dit geval gebeurd."

Op de school is de medezeggenschapsraad, waarin leraren én ouders zitten, er in gekend dat het hoofddoekjesverbod in de schoolgids zou worden opgenomen. Bovendien wordt een ieder die een kind op deze school aanmeldt van tevoren ingelicht over de regel.