Milosevic naar tribunaal

Het net sluit zich rond Slobodan Milosevic. Hij kan uitlevering aan het JoegoslaviŽ-Tribunaal in Den Haag bijna niet meer ontlopen. Gisteren werd het decreet van kracht waarin de nieuwe Joegoslavische regering de samenwerking regelt met het Tribunaal.

Het is nog niet te voorspellen wanneer Milosevic precies in Den Haag zal aankomen.

"Blijf in Belgrado, dat is goed voor onze hotels", zei de Joegoslavische vice-premier Miroljub Labus zaterdag tegen de verslaggevers die uit de hele wereld waren komen aanvliegen om een glimp op te vangen van een beslissende stap naar het einde van het bloedige Balkandrama dat vandaag precies tien jaar geleden begon.

De Servische premier Zoran Djindjic zegt dat de uitlevering van Milosevic binnen 15 tot 20 dagen is te verwachten. Djindjic gaat ervan uit dat de procedure die in het uitleveringsdecreet is vastgelegd, zeker tien dagen in beslag zal nemen. Temeer omdat een beroepstermijn van acht dagen is vastgesteld.

Vooral de zware druk van Djindjic en zijn aanhangers in de Democratische Oppositie van ServiŽ (DOS) heeft ervoor gezorgd dat het decreet zaterdag werd uitgevaardigd.

De Joegoslavische president Vojislav Kostunica ziet uitlevering niet zitten, maar moest zich er uiteindelijk toch bij neerleggen. Kostunica heeft geen juridische mogelijkheid toekomstige beslissingen over uitlevering te beÔnvloeden. De hele procedure is in handen van de rechterlijke macht.

Om politieke redenen wil Djindjic de uitlevering van verdachten van oorlogsmisdaden echter niet beginnen zonder het groene licht van Kostunica. "Als hij de zaak op de lange baan schuift, zullen we hem weer onder druk zetten. Iedereen in DOS is ervoor de uitleveringen uit te voeren, en hij moet ermee instemmen", zei een bron nabij Djindjic.