Máxima nieuws

Máxima Zorreguieta is zaterdagmiddag in het Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag geopereerd aan haar rechterenkel. Artsen hebben de breuk aan de enkel vastgezet met een plaatje en schroeven, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

De verloofde van kroonprins Willem-Alexander brak haar enkel dinsdag tijdens een wandeling in Zweden. Zij was daar om het 25-jarig huwelijksfeest van het Zweedse koningspaar bij te wonen. Onderzoek van de enkel wees uit dat die op twee plaatsen was gebroken.

Zaterdagmiddag is het gewricht met een metalen plaatje en enkele schroeven vastgezet. Máxima heeft gips gekregen dat zo'n acht weken moet blijven zitten. Zij is inmiddels teruggekeerd op Paleis Huis ten Bosch.

Duiveltja meldde via de newssubmit nog meer Máxima nieuws:

Máxima Zorreguieta krijgt als ze straks getrouwd is met prins Willem-Alexander, een jaarlijkse toelage van tenminste 1.387.000 gulden. Dit blijkt uit de reactie van premier Kok op een groot aantal vragen van de Tweede Kamer over de Toestemmingswet voor het koninklijke huwelijk.

Volgens Kok is de echtgenote van de vermoedelijke troonopvolger zo nauw betrokken bij de uitoefening van de functie van Willem-Alexander, dat dit beperkingen stelt aan andere functies in het maatschappelijk leven in Nederland.

De toelage van Máxima is een ton hoger dan die van prins Bernhard. Willem-Alexander krijgt een toelage van 1.880.000 gulden. De kosten voor personeel en ander onkosten buiten beschouwing gelaten, houdt hij een inkomen over van 576.000 gulden. Máxima zal aan haar toelage waarschijnlijk tussen de vier en vijf ton overhouden.

Burgemeester Cohen van Amsterdam zal op 2 februari 2002 Máxima en Willem-Alexander in de echt verbinden. Premier Kok gaat er vanuit dat Amsterdam alles in het werk zal stellen om het huwelijk ordelijk te laten verlopen. De vader van Máxima is niet aanwezig. De minister-president wil niet zeggen welke leden van de familie Zorreguieta wel acte de presence zullen geven.

Máxima mag in het maatschappelijk verkeer prinses van Oranje worden genoemd, maar de regering wil liever dat dit niet gebeurt omdat die titel officieel alleen aan de troonopvolger toebehoort. Haar titels zijn volgend jaar prinses der Nederlanden en prinses van Oranje-Nassau. De eventuele kinderen krijgen dezelfde titels. Zij verliezen hun lidmaatschap van het Koninklijk Huis als zij op een zeker moment kiezen voor de Argentijnse nationaliteit, hetgeen ondanks de naturalisatie van Máxima volgens de Argentijnse wet mogelijk is.