Pronk laat splinternieuwe villa's slopen

Twee splinternieuwe villa's in Valkenswaard moeten van minister Pronk (VROM) worden gesloopt. Ze zijn in strijd met het bestemmingsplan gebouwd, in het landelijk gebied buiten de bebouwde kom.

Pronk liet woensdag in de Tweede Kamer weten dat de sloopprocedure voor een villa al vergevorderd is. Ook de andere moet tegen de vlakte.
Het is voor het eerst dat in Nederland woningen ten prooi vallen aan de slopershamer omdat zij niet gebouwd hadden mogen worden. Wat Pronk betreft volgen er meer. ,,Er moet eindelijk een einde aan komen dat gemeenten illegale bebouwing gedogen. Dat is onacceptabel'', aldus Pronk. Hij noemde de bouw van kassen in Zaltbommel ,,geheel in strijd met de geest van het bestemmingsplan''.

Handjeklap

Gemeenten werken volgens Pronk willens en wetens mee aan overtredingen van het bestemmingsplan. Als bewoners van illegale woningen weten dat hun huis eigenlijk niet gebouwd had mogen worden, is er maar één sanctie mogelijk: sloop. ,,In Valkenswaard was sprake van handjeklap'', zei Pronk.
Pronk heeft schoon genoeg van zulke praktijken. Hij heeft alle gemeenten deze week een brief gestuurd dat zij zich aan hun eigen voorschriften moeten houden, en overtredingen moeten aanpakken.

Zijn optreden oogstte lof bij de meerderheid van de Tweede Kamer. Uit een rapportage van de inspectie ruimtelijke ordening over 2000 blijkt dat de uitvoering en handhaving van de ruimtelijke regelgeving nog steeds te wensen overlaat.
Pronk heeft al meer inspecteurs aangesteld en wil de controles verder opvoeren. Intensiever onderzoek van de inspectie heeft veel onregelmatigheden aan het daglicht gebracht. Pronk: ,,Elke gemeente komt aan de beurt.'' Een aantal gemeenten, zoals Venray, zijn onder streng toezicht van het Rijk geplaatst.

In de nieuwe wet op de ruimtelijke ordening, waar Pronk aan werkt, wil hij gemeenten verplichten om elke wijziging van het bestemmingsplan te melden aan de inspectie. Ook moet de gemeente haar plannen op tijd en duidelijk openbaar maken. Dus niet in de zomervakantie in een streekkrantje, zoals Pronk het noemde.