Bosbranden teisteren Costa Brava

Qorne had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Costa Brava en de regio rond Barcelona zijn gisteren geteisterd door hevige bosbranden. Honderden bewoners en toeristen moesten door de brandweer worden geëvacueerd.

De grootste brand woedde ten noorden van de populaire badplaats Rosas, waar 1800 hectare in vlammen opging. Het dorpje Cadaques was een etmaal afgesloten van de buitenwereld. De brandweer kon ternauwernood voorkomen dat het voormalige huis van de schilder Salvador Dali (1940-1989) in Port Lligat ten prooi viel aan de vlammenzee. Vierhonderd inwoners van het plaatsje moesten hun huis in allerijl verlaten. De brandweer ontzette met een boot een groep studenten die door het vuur waren ingesloten. In hetzelfde gebied woedde afgelopen zomer ook al een hevige bosbrand waarbij toen 6000 hectare verloren ging.

Even ten zuiden van Rosas, bij L'Escala, gingen ook enkele bossen in vlammen op. Hier moest de brandweer 360 mensen evacueren, onder wie enkele tientallen toeristen op de lokale camping. De Tramontana, de keiharde noordenwind, bemoeilijkte net als bij Cadques de bluswerkzaamheden.
Rond Barcelona moest de brandweer eveneens met groot materieel uitrukken. Een brand op de berg Montjuic, waar het Miró-museum en het Olympisch Stadion gelegen zijn, hulde Barcelona in een donkere nevel van rook. Aan de noordkant van de stad bij Badalona gingen eveneens enkele tientallen hectaren bos in vlammen op.

De politie onderzoekt of er in al deze gevallen sprake is van brandstichting. Het Amerikaans ruimtevaartbureau had eerder al gewaarschuwd voor bosbranden op grote schaal in Spanje deze zomer als gevolg van de aanhoudende droogte.