Drugs arrestaties in R'dam en Eindhoven

De politie in Rotterdam heeft met de aanhouding van vijf mannen een heroïnelijn opgerold die vanuit Rotterdam de drugs onder meer afleverden in Frankrijk en Duitsland. Ook in Eindhoven denkt de politie een drugslijn te hebben opgerold.

In Rotterdam werden dinsdag vier Turken en een man uit Kaapverdië aangehouden, zo maakte de Rotterdamse politie woensdagavond bekend. Bij huiszoekingen werden in totaal negentien kilo heroïne, enkele tienduizenden guldens en heroïnepersen inbeslaggenomen. De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de officier van justitie.

Het onderzoek naar de verdachten begon in mei. Ook de Franse politie was erbij betrokken. Zij hield vorig maand net boven Parijs zes mannen aan die in totaal 42 kilo heroïne bij zich hadden.

Met de aanhouding van drie verdachten denkt ook de Eindhovense politie een drugslijn te hebben opgerold. Het zou hierbij gaan om transporten van heroïne en cocaïne tussen Curaçao en Eindhoven. Het afgelopen jaar zijn er vermoedelijk meerdere uitgevoerd door zogenoemde bolletjeskoeriers. Die smokkelen verpakte drugs door ze in te slikken.

Dat gebeurde in dit geval veelal op een levensgevaarlijke manier, aldus een politiewoordvoerder woensdag. Een van de hoofdverdachten, een 26-jarige man uit Eersel, belandde na terugkomst op Schiphol zelfs op de intensive care van het ziekenhuis. Zes van de 54 bolletjes die hij had ingeslikt waren zo slecht verpakt dat de inhoud in zijn maag terecht was gekomen.

De politie denkt dat de transporten zijn georganiseerd door een 48-jarige Eindhovenaar en zijn 39-jarige vriendin. Het tweetal verhandelde de drugs vanuit hun woning. Vanwege de overlast die dat veroorzaakte, stelde de politie een onderzoek in.

Het duo zette vooral drugs- en gokverslaafden in als koerier. Ook ronselden ze mensen met een schuld. Volgens de zegsman van de politie zijn verschillende koeriers aan de dood ontsnapt omdat de bolletjes slecht waren verpakt. De politie heeft de afgelopen dagen ook vijftien klanten van het Eindhovense duo opgepakt.