Alkmaar: Stille tocht voor (racistische?) moord

Zo'n 250 mensen hebben zaterdagmiddag deelgenomen aan de stille tocht ter nagedachtenis van de 26-jarige Yunas Gudetta uit Diemen.

De man afkomstig uit Eritrea werd vorige week zaterdag door drie Alkmaarders in het Noordhollands kanaal geduwd en verdronk.
De stoet trok met spandoeken en foto's van de overledene door het centrum van Alkmaar en eindigde op de plek aan het kanaal waar de man in het water werd geduwd. Daar werden bloemen in het water gegooid en kaarsen aangestoken.

Vanuit de Alkmaarse gemeente was niemand aanwezig, wel liep het SP-raadslid W. de Vroomen mee. Hij vond het opmerkelijk dat er geen officiële delegatie was.
De stille tocht is een initiatief van de Eritrese Jongeren Beweging (EJB) en de Eritrese gemeenschap uit Amsterdam. ,,Hiermee willen we duidelijk maken dat dit niet kan. Yunas was een zachtmoedige jongen die niemand kwaad deed'', aldus een woordvoerder.

De organisatie denkt dat Yunas het slachtoffer is geworden van een racistische moord, maar justitie ontkent dat. De drie verdachten zijn afgelopen week aangehouden.