Radio Nationaal gaat naar Engeland

De zender voor het gezellige Hollandse lied, Radio Nationaal, gaat de landsgrenzen verlaten om zo financieel te overleven. Het station gaat vanuit Engeland met een krachtige middengolfzender programma's maken voor de Nederlandse en Vlaamse markt.

Dat heeft Nationaaldirecteur Karel van Cooten woensdag laten weten. Het station kan niet langer wachten op de alsmaar uitblijvende beslissing van het kabinet over de wijze waarop en wanneer in Nederland de radiofrequenties worden herverdeeld. De uitzendingen op de nieuwe frequentie 1296 AM beginnen op 1 juli om 12.00 uur. Radio Nationaal blijft in Nederland ook op de kabel te ontvangen.

"Geen keus"

,,Wij kunnen echt niet langer wachten tot de politiek eindelijk duidelijkheid verschaft over hoe en wanneer de frequenties verdeeld gaan worden, dus we hebben op dit moment geen andere keus'', aldus Van Cooten. ,,Natuurlijk gaat onze voorkeur nog steeds uit naar een binnenlandse FM-frequentie, maar voor de Nederlandse muziek in het algemeen en onze luisteraars in het bijzonder is het van het grootste belang dat we zo snel mogelijk overal te ontvangen zijn. Daar zijn we nu in geslaagd.''

De nieuwe AM-zender is veel krachtiger dan de vorige twee frequenties waarop Radio Nationaal in Nederland uitzond. Radio Nationaal kwam begin dit jaar regelmatig in het nieuws omdat de zender te maken kreeg met twee financiers die hun verplichtingen niet nakwamen. Vlak voordat de inboedel zou worden verkocht werd een nieuwe financier gevonden.