Energieverbruik Nederland blijft stijgen

Voor het eerst is in Nederland in ÚÚn jaar meer dan 100 miljard kilowattuur elektriciteit verbruikt. Het energieverbruik in huishoudens is sinds 1990 met 32 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hoewel burgers in de afgelopen tien jaar steeds meer magnetrons, wasmachines, elektrische blikopeners, hogedrukspuiten en bladblazers binnenhaalden, werden deze apparaten wel steeds zuiniger. Het bedrijfsleven is ook steeds meer stroom gaan gebruiken. De industrie verbruikt sinds 1990 volgens het CBS 22 procent meer energie. Maar bedrijfstakken als dienstverlening, handel en landbouw worden steeds grotere stroomverslinders. Hun energieverbuik is sinds 1990 met 49 procent toegenomen.

De herkomst van stroom is in het afgelopen decennium sterk veranderd. In 1990 was 72 procent afkomstig van de grote centrales. Dit is vorig jaar afgenomen tot 52 procent. Opvallend is dat het aandeel duurzaam opgewekte stroom door zonne-, wind- en waterkracht slechts groeide van 0,2 procent in 1990 tot 0,8 procent van het verbruik vorig jaar.