Meisjes steeds vaker crimineel

De criminaliteit onder meisjes in de regio Amsterdam - Zaanstad is fors toegenomen. Het aantal meisjes tussen de twaalf en zeventien jaar dat op het bureau van politie Zaanstreek-Waterland terechtkomt is de afgelopen vier jaar met 25 procent toegenomen. Zij maken zich vooral schuldig aan mishandelingen en winkeldiefstallen. Het contact met politie onder jongens is juist verminderd.
De cijfers van de regio komen overeen met de landelijke trend.

Dit is af te leiden uit de politiecijfers van de eerste kwartalen vanaf 1997 tot 2001. Meisjes zijn dan wel een inhaalrace begonnen, volgens H. Stols, coördinator jeugdzorg van de politie, maar blijven jongens koploper. Ondanks dat er twintig procent minder jongens op het politiebureau zijn verschenen dan in voorgaande jaren, verschilt het aantal dat door justitie wordt vervolgd nauwelijks. ,,Hieruit kun je concluderen, dat het aantal zware delicten gelijk is gebleven'', verklaart Stols.
Ook G. van der Gaast van de jeugdreclassering is het opgevallen, dat steeds meer meiden met justitie in aanraking komen. En zo bij de reclassering terecht komen. ,,In de meeste gevallen moet je denken aan mishandeling, diefstal of schoolverzuim'', vertelt hij. Volgens hem worden de mishandelingen over het algemeen gepleegd in groepsverband. ,,Zelden mishandelt iemand alleen.''

Meer mishandelingen door jongeren

In het algemeen is het aantal mishandelingen door jongeren fors toegenomen. Stols weet niet waar die trend vandaan komt. Bij de jeugdreclassering betwijfelen ze of het daadwerkelijk is toegenomen. ,,Zinloos geweld staat volop in de aandacht. De politie reageert nu sneller op een vechtpartij dan vroeger.''
Er heeft volgens Stols geen noemenswaardige toename van het totaal aantal misdrijven onder jongeren plaatsgevonden. Tegenover een toename aan winkeldiefstallen en mishandelingen is de drugsoverlast en het vandalisme juist afgenomen.

Wapengebruik

Wel signaleert Stols een toename van het wapengebruik door jongens tijdens delicten. De regiopolitie signaleert geen stijgingen van criminele jeugdigen onder de vijftien jaar. Dit in tegenstelling tot collega's in de grote steden, waar ze met regelmaat te maken hebben met 'draaideurcrimeeltjes' in deze jonge leeftijdsgroep. ,,Incidenteel krijgen we te maken met 13- jarigen, die niet meer in de hand te houden zijn'', aldus Stols.

Onlangs pleitte de Utrechtse korpschef Vogelenzang voor volwassenenrecht bij een aantal jeugdigen die met regelmaat worden opgepakt. Stols is hier genuanceerder in. ,,We moeten niet terug naar de tendens van forse straffen'', waarschuwt hij.
Op voorzichtige wijze zegt Stols dat voor 'bepaalde figuren die zich steeds weer aan het regime onttrekken' wel meer mogelijkheden tot straffen moet komen, maar over het algemeen vindt hij wel dat er genoeg mogelijkheden zijn.