EU vraagt Ohio om executie af te blazen

De Europese Unie (EU) heeft de gouverneur van de Amerikaanse staat Ohio gevraagd af te zien van de executie van een schizofrene man. De Zweedse ambassadeur in de Verenigde Staten heeft dat bekendgemaakt.

In een brief geven EU-voorzitter Zweden en de Europese Commissie aan dat het executeren van iemand met een mentale afwijking niet in overeenstemming is met diverse internationale teksten over mensenrechten. De 48-jarige Jay Scott kreeg het doodvonnis voor de moord op de eigenaar van een delicatessenwinkel in 1983 in Cleveland, een stad in Ohio.

De hoogste rechtbank in Ohio en diverse andere justitiële instanties gaven het groene licht voor de executie. Volgens hen mag volgens de Amerikaanse grondwet iemand die een mentale stoornis heeft, maar begrijpt welke misdaden hij heeft gepleegd, ter dood worden veroordeeld. De Unie vraagt zich af of Scott inderdaad begrijpt wat hem te wachten staat.

Scott zou eigenlijk in mei al ter dood zijn gebracht, maar vlak voor het vonnis werd voltrokken, besloten de autoriteiten het uit te stellen tot 14 juni. Eenzelfde soort oproep als die van de Europese Commissie was de reden voor het uitstel.

De veroordeelde heeft een lange geschiedenis van onbehandelde ziekten, waaronder schizofrenie. Als hij ter dood wordt gebracht, zou hij de tweede zijn die in Ohio is geëxecuteerd sinds de herinvoering van de doodstraf in 1981. Bovendien zou hij de eerste zijn die tegen zijn wil op die manier sterft. Wilford Berry ging niet in beroep tegen het doodvonnis en werd in 1999 door de autoriteiten van de Noord-Amerikaanse staat omgebracht.